Normal_obesitas_overgewicht_dik_vet_man

Mensen met ernstig overgewicht hebben een afwijking in het beloningsysteem van de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en de Universiteit van Barcelona, meldt Metro.

De onderzoekers analyseerden de MRI-beelden van de hersenen van 31 proefpersonen tussen de 12 en 39 jaar met ernstig overgewicht. De MRI-beelden werden vergeleken met die van 32 proefpersonen zonder overgewicht. Uit de analyse blijkt dat er duidelijk verschillen te zien zijn in de hersengebieden die betrokken zijn bij het beloningssysteem. Dat deel van de hersenen zorgt ervoor dat we ons goed en beloond voelen na een prikkel.

De verschillen in hersenen van proefpersonen met obesitas en proefpersonen zonder overgewicht lijken zich al op jonge leeftijd voor te doen. Dit wijst er op dat veranderde bedrading mogelijk ten grondslag ligt aan obesitas en geen gevolg er van is, stelt het onderzoek.

“Ons onderzoek laat zien dat obesitas mogelijk ook een neurobiologische conditie is”, zegt onderzoeker Martijn van den Heuvel van het UMC Utrecht Hersencentrum. “Veel mensen denken nog altijd dat iemand die te dik is gewoon minder moet eten. Maar als deze mensen inderdaad voedselprikkels anders verwerken, is het misschien beter om een deel van de behandeling ook daar op te richten.”