Normal_pro

Het gebruik van probiotica zorgt mogelijk dat mensen minder gaan piekeren. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Amsterdam en Leiden, meldt NU.nl

Probiotica zijn levende bacteriën die functioneel kunnen zijn in onder andere het verbeteren van de spijsvertering en immuunsysteem. Het zit vooral in yoghurtdrankjes. Nu zou probiotica ook depressies kunnen voorkomen. “"Bewezen is dat piekeren een indicator is van depressies; het is een van de meeste voorspellende kwetsbaarheidsfactoren van een depressie”, zegt onderzoekster Saskia van Hemert. “Probiotica zou in de toekomst mogelijk een middel tegen depressies kunnen worden, aangezien uit het onderzoek blijkt dat probiotica piekeren kan voorkomen.”

De onderzoekers dienden probiotica toe bij een groep respondenten en hielden daarnaast ook de resultaten bij van een groep die de probiotica niet kreeg, de controlegroep. De groep mensen die probiotica kreeg piekerde na vier weken significant minder dan de controlegroep.

Uit een andere studie, van de universiteit van Wageningen, blijkt dat het aantal migrainedagen met 25 procent afneemt door het gebruik van probiotica. Probiotica zou namelijk een positief effect hebben op de darmbarrière en verstoring van de darmbarrière lokt migraine uit. De universiteit gaat de werking van probiotica op migraine nog verder onderzoeken. 

© Nationale Zorggids