Normal_1229450683_6b340c6326

De transitie van het rijk naar gemeenten biedt de GGZ kansen voor herstel, zelfregie en participatie. De participatie en ondersteuning van psychisch kwetsbare burgers blijft echter achter. De cliënten zijn niet goed in beeld bij de gemeenten. De Taskforce GGZ moet hier verandering in gaan brengen. Dit meldt GGZ Nieuws. 

De Taskforce is een initiatief van onder meer GGZ Nederland, het Landelijk Platform GGz en de Federatie Opvang. De initiatiefnemers willen gemeenten verbinden met cliënten- en familieorganisaties in de GGZ. Op die manier kunnen deze partijen samen gaan werken en kan de ondersteuning en participatie van psychisch kwetsbare burgers verbeterd worden. In vergelijking met andere doelgroepen in de Wmo, blijven deze mensen namelijk achter. 
 
Het land is opgedeeld in vier regio's en vier Taskforce-leden nemen elk een regio voor hun rekening. Daarbij gaan zij het gesprek aan met centrumgemeenten. Doel is dat de Taskforce met gemeenten een agenda opstelt voor samenwerking met cliënten- en familieorganisaties. Ineke Smidt functioneert als landelijke ambassadeur. 
 
Het project maakt onderdeel uit van het programma 'Regie in de regio'. De Taskforce wordt in samenwerking met Per Saldo en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) uitgevoerd. 
 
© Nationale Zorggids