Normal_alcohol

De accijns op alcoholische dranken moet omhoog, zodat alle kosten die worden gemaakt vanwege drankmisbruik kunnen worden betaald. Dat is de mening van Dick Trubendorffer, directeur bij GGZ Trubendorffer en verslavingsdeskundige, meldt Metro. 

De staat krijgt dankzij accijnzen op alcoholische dranken jaarlijks één miljard euro binnen, terwijl er jaarlijks voor drie miljard euro aan schade is door de gevolgen van alcohol. Denk daarbij aan ongelukken, criminaliteit, vandalisme, verzuim en ziekenhuisopnames.

“De kosten van drankmisbruik zijn nu voor de samenleving, terwijl die moeten liggen bij zij die zich erdoor verrijken”, vindt Trubendorffer. Op een glas bier zit op dit moment negen cent accijns, om de kosten te dekken moet daar dus bijna 20 cent bij? “Ja, dat zou kunnen”, zegt Trubendorffer. “Maar laat alle vervuilers samen de kosten maar ophoesten. De overheid laat zich nu een oor aannaaien door de alcoholindustrie en is dief van haar eigen portemonnee door zo weinig accijns te heffen. Het is ridicuul dat we voor regenwater in een plastic flesje belasting moeten betalen en zo weinig voor alcohol."

© Nationale Zorggids