Normal_smart

Een smartphone is in staat om een depressie te herkennen. Door de juiste combinatie van sensoren is het mogelijk om te ontdekken wanneer een gebruiker door een mindere periode gaat. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek, meldt De Telegraaf. 

Onderzoekers van het Center for Research and Telecommunication Experimentation for Networked Communities gaven aan twaalf patiënten die lijden aan een bipolaire stoornis een smartphone. Vier maanden lang controleerden de Italianen iedere drie weken de gesteldheid van de proefpersonen.

Uit de resultaten blijkt dat activiteits- en locatiegegevens op de smartphone in 94 procent van de gevallen een verandering in stemming correct heeft voorspeld. Vrij vertaald betekent dit dat gebruikers actiever zijn en sneller en vaker bellen. Dat wijst op een verschuiving naar een manische periode. Wanneer activiteit en aantal en duur van gesprekken verminderen, lijkt er een depressie aan te komen.

Onderzoekers noemen de resultaten veelbelovend, want patiënten kunnen hierdoor beter voor zichzelf zorgen en op tijd hulp gaan zoeken.

© Nationale Zorggids