Normal_veteranen

Er moet meer geld naar zorg voor veteranen. Daarnaast zouden veteranen die niet in beeld zijn actief opgespoord moeten worden en is het van belang dat zij hulp aangeboden krijgen. Dat is de mening van Veteranenombudsman Reinier van Zutphen en Dutchbat 3-veteraan Kok, meldt RTV Oost. 

Van Zutphen is sinds juni vorig jaar naast Nationale Ombudsman ook Veteranenombudsman. Bij een goed beleid voor veteranen hoort een zak geld, vindt hij. "Want we weten dat zorg voor veteranen die diep in de problemen zitten, niet voor een dubbeltje kan."

De ombudsman geeft aan dat de veteranenwet druk zet op Defensie, zodat goed wordt omgegaan met de eigen mensen. Het kan echter nog beter, zegt hij. "Ik krijg 150 klachten per jaar. Defensie zou uit eigen beweging meer aandacht voor veteranen kunnen hebben. Niet alleen als er een vraag komt.”

Kok vreest dat er onder veteranen die niet in beeld zijn wel mensen zitten die dringend hulp nodig hebben. Hij is er bang voor dat deze mensen tikkende tijdbommen zijn en daar moet zo snel mogelijk iets aan gedaan worden.

© Nationale Zorggids