Normal_gehandicapt2
Mensen met een beperking aan het werk krijgen of houden, is veel simpeler dan wordt gedacht. Dat blijkt uit onderzoek 'Wat werkt wel en wat werkt niet' dat landelijke patiëntenorganisaties onder 4.964 mensen met een ziekte of geestelijke of lichamelijke beperking deden. Terwijl verbeteringen van de arbeidsdeelname binnen handbereik liggen, is voor meer dan de helft van de mensen de inkomenssituatie de afgelopen 3 jaar verslechterd. Dit meldt LPGGz.

Een goede sociale werkomgeving en relatief eenvoudige aanpassingen van het werk, zijn de belangrijkste voorwaarden. Steun en begrip van collega's, onder wie leidinggevenden, zijn het belangrijkst op het werk. Voor wie niet werkt, zijn eenvoudige veranderingen als aanpassing van werktijden en van het werk zelf nodig om actief te worden op de arbeidsmarkt. 

Ruim een derde van de respondenten van het onderzoek heeft werk. 43 procent noemt accepteren van en kunnen omgaan met de ziekte, het belangrijkste om aan het werk te kunnen blijven. Ook steun van leidinggevenden (42 procent), collega's (28 procent) en naasten (22 procent) scoren hoog. Wie niet werkt, heeft behalve steun en acceptatie vaak genoeg aan aangepaste werktijden (30 procent) en aanpassing van de werkinhoud (20 procent) om aan het werk te kunnen. De arbeidsparticipatie van mensen met een ziekte of beperking is erg laag: 26 procent tegenover 66 procent van de gehele beroepsbevolking. Een gebrek aan passend werk belemmert een kwart van de niet-werkenden en 42 procent van hen die werk hebben ander werk te vinden.
 
© Nationale Zorggids