Normal_groene_hart

Veel toegankelijk en bruikbaar groen in de wijk heeft een positief effect op de psychische gezondheid van de bewoners. Als het groen in de wijk minder toegankelijk is, zijn de effecten van het groen ook minder sterk. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Yang Zhang van de Rijksuniversiteit Groningen onder 223 bewoners van de Groningse wijken Corpus den Hoorn-Noord en De Hoogte. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Zhang ondervroeg de bewoners van beide wijken over hun lichamelijke en psychische gesteldheid. Het bleek dat de psychische gezondheid van de bewoners van de wijk met meer toegankelijk groen beter was. Qua lichamelijke gezondheid was geen verschil tussen beide wijken. Dit strookt met de uitkomsten van eerdere onderzoeken dat groen in de woonomgeving van mensen positieve effecten heeft op de leefbaarheid en de gezondheid van bewoners. Een relatie met de toegankelijkheid van het groen is hiermee ook aangetoond.
 
Voor het onderzoek werden twee wijken gebruikt die een vergelijkbare bevolking en hoeveelheid groen hadden, maar verschilden in de toegankelijkheid van het groen. Van de 25 procent aan groenoppervlak is ruim de helft beperkt bruikbaar in de Hoogte. In de wijk Corpus den Hoorn-Noord is maar een kwart van het groen minder toegankelijk.
 
© Nationale Zorggids