Normal_tralies__ggz__tbs__gevangen__crimineel24

Nu de behandeling van tbs'ers steeds meer toegespitst wordt op de patiënt, loopt de longstay-afdeling verder leeg. De afgelopen jaren konden meer tbs'ers worden overgeheveld van de levenslange afdeling, naar lokale GGZ-instellingen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Waar tbs-patiënten vroeger nog permanent op de longstay-afdeling moesten verblijven, krijgen nu steeds meer tbs'ers de kans om terug te keren naar de maatschappij. Dit komt omdat de behandelingen tegenwoordig veel specifieker worden afgestemd op de patiënt en er vaker wordt gekeken of iemand nog wel opgesloten moet blijven.

Wanneer een tbs-patiënt de kliniek verlaat, is het mogelijk om deze levenslang onder toezicht te houden. Hiervoor hoeft die persoon niet langer opgesloten te blijven, maar geldt een strenge controle voor tbs'ers en andere zeden- en geweldsdelinquenten.

Door de persoonlijke behandeling van tbs-patiënten, worden zij vaker doorgeschoven naar ggz-instellingen en projecten voor begeleid wonen. Al een paar jaar daalt het aantal tbs'ers op de afdeling, waardoor er nu nog maar één kliniek in Nederland is. De Raad voor Strafrechtstoepassing wil dat er een tweede longstay-afdeling geopend wordt zodat tbs'ers kunnen verhuizen naar een andere kliniek als dat noodzakelijk is voor hun behandeling. Nu heeft de Pompestichting een monopoliepositie omdat het de enige kliniek in Nederland is die nog een longstay-afdeling heeft.

Volgens staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is het niet waarschijnlijk dat er een tweede longstay-afdeling geopend zal worden, omdat er steeds minder patiënten gebruik van maken. Dijkhoff verwacht dat ook de komende jaren meer tbs-patiënten de longstay-afdeling verlaten en behandeld zullen worden binnen de reguliere GGZ.

© Nationale Zorggids