Normal_edith_schippers_3__2_

Ook dit jaar mogen ggz-instellingen van minister Schippers van Volksgezondheid hun jaarrekening later indienen dan gebruikelijk. De deadline stond voor 1 juni 2016, maar voor veel organisaties bleek die datum niet haalbaar. Ook in 2015 konden ggz-instellingen de jaarrekening later indienen, maar volgens de minister is dit wel de laatste keer dat ze uitstel verleent. Dit meldt Skipr.

GGZ Nederland gaf begin dit jaar al aan dat de deadline van 1 juni voor veel instellingen in de geestelijke gezondheidszorg niet realistisch was. De vertraging komt door onduidelijke afspraken tussen zorgverzekeraars, ggz-instellingen en brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) over de uit te voeren controles. Ook is er onduidelijkheid over declaraties en zijn er problemen met de afrekening van jeugd-ggz en de Wmo.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de deadline verzet naar 1 december 2016. Schippers zegt wel dat dit laatste keer is dat er uitstel verleend zal worden en dat het vanaf 2017 in handen is van de betrokken partijen om de jaarrekening op tijd in orde te hebben. De minister is teleurgesteld dat ze ook dit jaar de deadline moest verzetten omdat de ggz-organisaties en zorgverzekeraars er niet tijdig in slaagden de jaarrekening in te dienen.

Omdat er al langer problemen zijn binnen de ggz, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) toegezegd de controleregels te verruimen zodat ggz-organisaties sneller de jaarrekening op orde kunnen brengen. Ook ZN en GGZ Nederland hebben afspraken gemaakt om controleplannen voor 2014, 2015, 2016 en 2017 vast te stellen, waardoor de problemen zouden kunnen verminderen.

© Nationale Zorggids