Normal_paddo-oogst

Het toedienen van twee doses van de actieve stof in paddo's kan een depressie onderdrukken, blijkt uit een Brits onderzoek. De actieve stof psilocybin heeft tijdens een langdurig onderzoek de depressies van twaalf personen minimaal drie weken onderdrukt. Wetenschappers hopen dat er in de toekomst een toegankelijk medicijn ontwikkeld wordt op basis van deze werkzame stof. Dat meldt RTL Nieuws. 

De proefpersonen kwamen in aanmerkingen voor deelname omdat ze leden aan een zware depressie waarbij ze niet reageerden op diverse standaard antidepressiva. Eerst werd een lage dosis van de actieve stof psilocybin toegediend om eventuele bijwerkingen vast te stellen. Gedurende de behandeling bleven twee psychiaters constant in gesprek met de proefpersonen. De ervaring die hierop volgde was psychedelisch te noemen. Onderzoeksleider en dokter Robin Carhart-Harris waarschuwt ervoor dat paddenstoelen niet zomaar ingenomen kunnen worden om depressies tegen te gaan. “Rond onze experimenten zijn allerlei voorzorgsmaatregelen genomen. Patiënten worden zorgvuldig gescreend en zij krijgen hulp van professionele therapeuten”, zegt de arts.

Het is nog niet bekend wat de toediening van de actieve stof van paddo's precies doet om een depressie te onderdrukken. Het kan liggen aan het effect van de drugs dat door een chemische reactie in de hersenen wordt veroorzaakt. Ook kan het de psychedelische ervaring zijn geweest die de proefpersonen omschreven als mystiek of spiritueel. Het is mogelijk dat de ervaring hun een nieuw perspectief op het leven bood. Wel is het volgens de wetenschappers duidelijk dat psilocybin een hoopvol middel is in de strijd tegen depressie. 

©Nationale Zorggids