Logo_ggz-kwaliteitsontwikkeling-logo

Familieleden en naasten zouden een meer prominente rol moeten krijgen in de behandeling van ggz-patiënten. Dat is te lezen in de nieuwe generieke module voor de ggz, waar dieper wordt ingegaan op die specifieke rol. De nieuwe module valt samen met zorgstandaarden onder de noemer kwaliteitsstandaarden voor de ggz, waarin wordt beschreven wat goede zorg inhoudt. Dit meldt Kwaliteitsontwikkeling GGz. 

Familieleden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de zorg van een ggz-patiënt. “Nog te vaak horen wij bij Ypsilon verhalen van familieleden of naasten die niet serieus worden genomen door behandelaren”, zegt Erin Wagenaar, docent aan de Universiteit van Amsterdam en lid van familie- en naastenvereniging Ypsilon. Volgens Wagenaar kan een patiënt bij de behandelaar doen voorkomen alsof alles goed gaat, maar vaak weet de familie het beste hoe het echt met iemand gaat.

Er worden verschillende rollen besproken in de generieke module. Dit kan mantelzorger zijn, maak ook co-begeleider of als informatiebron voor de behandelaar. Door duidelijk af te spreken welke rol een familielid of naaste op zich neemt, weten de professionals wie ze met een bepaalde vraag kunnen aanspreken. De zorgprofessional zal de familie betrekken bij de behandeling. In goed overleg tussen de behandelaar en familie kan een passende samenwerking opgezet worden.

De rol van familieleden en naasten bij de behandeling van ggz-patiënten wordt voor het eerst uitgebreid besproken. “De grote rol van de omgeving wordt nu veel meer erkend. Maar daarover bestaat nog niet overal een duidelijk en goed functionerend beleid. De behoefte aan deze module is daarom groot”, aldus Wagenaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids