Normal_lowlands

Anderhalve week geleden deden 180 Lowlands-festivalgangers mee aan experiment van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit stond op Lowlands Science en gaf deelnemers een ‘godhelm’ die mystieke ervaringen moet opwekken in de hersenen. De helm bleek echter nep. Ondanks dat zei in ieder geval de helft van de deelnemers een mystieke aanwezigheid te hebben gevoeld. Dat meldt Volkskrant.

Twintig deelnemers ervoeren intense gevoelens, tien zouden contact hebben gehad een ‘ultieme realiteit’ en zeven andere proefpersonen noemden hun ervaring zelfs heilig. Ook waren er vrijwilligers die hun lichaam niet meer konden bewegen of zelfs uit hun lichaam zijn getreden. De deelnemers kregen een helm op met daaraan draadjes bevestigd. Ze werden geblinddoekt en van de buitenwereld afgesloten door het bedekken van de zintuigen.

Hoofdonderzoeker David Maij is verrast door de behaalde resultaten. De helm met draadjes is slechts met ducttape aan elkaar bevestigd. “En toch geloven de meeste mensen je, als je met wetenschappelijk gezag zegt: we gaan met elektromagnetische velden je hersenactiviteit manipuleren”, zegt Maij. Maar het is volgens hem niet gek dat deelnemers gedesoriënteerd raakten of vreemde gedachten kregen. Als zintuigen een kwartier lang compleet worden afgedekt, kunnen dat soort ervaringen ontstaan. De onderzoeker hoopt dat dergelijke experimenten een nieuw licht kunnen werpen op de aard van religieuze ervaringen of zelfsuggestie, misschien kan het behandeling van bepaalde ziekten bevorderen.

Maij gaat de ervaringen van de deelnemers de komende tijd onderzoeken. Daarbij wordt ook gekeken naar de invloed van alcohol, drugs en te weinig slaap. Want ook vielen tientallen proefpersonen na het opzetten van de helm direct in slaap. 

Door: Redactie Nationale Zorggids