Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

Begin deze zomer waarschuwden EHBO-posten al voor de nieuwe designerdrug 4-fluor-amfetamine (4-FA). Eind 2015 eindigden 184 gebruikers bij een EHBO-post, een stuk meer dan het jaar ervoor. Onderzoeksinstellingen Jellinek en het Trimbos-instituut waarschuwen voor het gebruik van 4-FA, dat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Dat melden NOS en NU.nl.

Gebruikers kunnen door de designerdrug lichte klachten krijgen zoals hoofdpijn, maar kunnen ook met hersenbloedingen en hartproblemen in het ziekenhuis belanden. De onderzoekers vermoeden dat mensen na gebruik van 4-FA zijn overleden, maar daarover is nog geen uitsluitsel.

Het middel lijkt vooral in Nederland in opkomst. Nederland heeft relatief sterk xtc. Mensen die iets lichters willen grijpen dan naar het zogenaamd lichtere 4-FA. “We waarschuwen er nu voor omdat onder gebruikers het idee bestaat dat het een soort xtc-light is. We hebben hele sterke xtc op de markt en 4-FA zou een vervanger zijn voor die sterke xtc met minder risico’s. Maar we hebben recentelijk gezien dat er toch forse gezondheidsklachten optreden”, zegt Daan van der Gouwe van Trimbos.

Binnenkort krijgen medische hulpverleners informatie opgestuurd over de nieuwe drug. Aan de hand daarvan kunnen ze gebruikers beter herkennen en hopelijk de klachten beter bestrijden.

Door: Redactie Nationale Zorggids