Logo_week_tegen_eenzaamheid

Aanstaande donderdag begint de zevende landelijke Week tegen Eenzaamheid. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico's, minder participatie en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Dat meldt Coalitie Erbij.

Met de Week tegen Eenzaamheid vraagt Coalitie Erbij aandacht voor dit probleem en worden er door het hele land activiteiten georganiseerd waar vooral mensen met een klein sociaal netwerk nieuwe contacten op kunnen doen en bestaande contacten kunnen versterken. Elkaar ontmoeten is het uitgangspunt. 

De Week tegen Eenzaamheid wordt op donderdag 22 september in het stadhuis van Rotterdam geopend met het Nationaal Eenzaamheid Congres. Dit congres voor beleidsmakers en professionals kent een uiteenlopend programma met als thema de lokale aanpak van eenzaamheid. De Nationale Eenzaamheid Lezing tijdens het congres wordt gehouden door Hugo de Jonge, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg van de gemeente Rotterdam. De Jonge geeft zijn visie op de rol van gemeente en samenleving bij het tegengaan van eenzaamheid.

Ook de Nationale Eenzaamheid Prijs staat dit jaar in het teken van de lokale aanpak van eenzaamheid. Tijdens het congres wordt door de aanwezigen gestemd welke van de drie genomineerde lokale projecten de winnaar van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2016 wordt. Genomineerd zijn Beauty voor de Senior in Den Haag door Aswintha Menk, Join us in Veghel door Joli en OOPOEH (Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier) in Amsterdam door stichting OOPOEH. In totaal waren er 145 inzendingen.

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden door onder andere bij Coalitie Erbij aangesloten organisaties lokaal honderden activiteiten aangeboden met als uitgangspunt elkaar ontmoeten. In zo'n dertig plaatsen is er een Kom erbij Festival, een bundeling van activiteiten door de Week heen naar het Kom erbij-concept van Coalitie Erbij. Centraal in dit concept staan de "drie V's van sociale contacten": verbreding, verdieping en verduurzaming. Zo kan de Week tegen Eenzaamheid voor mensen een startmoment vormen voor meer of betere sociale contacten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids