Normal_drugs_injectienaald

Drugsgebruikers in onder andere West-Brabant injecteren steeds vaker speed. Een gevaarlijke trend, zegt verslavingsinstelling Novadic Kentron. De organisatie heeft daarom een voorlichtingsvideo gemaakt over de gevaren van het injecteren van de harddrug. Dat meldt NOS.

In landelijke gebieden als West-Brabant neemt ook het gebruik van GHB toe. Een drug die tegenwoordig vaak in combinatie met speed wordt ingenomen. Doordat GHB angsten wegneemt, lijkt het injecteren van speed niet eng meer; de drempel wordt weggenomen.

“Wat we hebben ontdekt is dat de hardcore GHB-gebruikers nu speed gaan injecteren. Niemand had daar meer aan gedacht. We kennen dat van de jaren 70: oudere heroïnejunks onder de brug. Het is nu weer aan de hand en dat is heel verontrustend”, aldus drugsexpert Charles Dorpmans van Novadic Kentron. De verslavingsinstelling schat dat het gaat om zo’n 150 gebruikers die speed injecteren.

Gevaarlijk, want drugs spuiten vergroot de kans op een overdosis, hiv, hepatitis en abcessen, mede door vervuilde naalden. Novadic Kentron onderzoekt momenteel hoe het deze groep verslaafden kan helpen. Omdat zij geen gebruik willen maken van hulp, is het lastig om ze te bereiken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids