Normal_roken

Wie voor het eerst een sigaret rookt, ontwikkelt daarmee in 70 procent van de gevallen een dagelijkse rookgewoonte. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. Het is voor het eerst dat het verslavende effect van de eerste sigaret werd onderzocht en wordt bevestigd. Dit meldt RTL Nieuws.

Dat sigaretten een middel zijn waar veel mee wordt geëxperimenteerd, was al bekend. Maar dat die eerste sigaret bij de meeste mensen resulteert in langdurig roken, is nu aangetoond. De wetenschappers analyseerden acht enquêtes die zijn gehouden tussen 2000 en 2016, waaraan 215.000 mensen deelnamen. Hieruit bleek dat gemiddeld 68,9 procent van de mensen die voor het eerst een sigaret roken, ook daadwerkelijk blijven roken. “Het impliceert dat een recreationele activiteit verandert in een dwangmatige behoefte”, aldus professor Peter Hajek van de Queen Mary universiteit in Londen.

De resultaten bevestigen het belang om het experimenteren met roken te voorkomen. Het gemiddeld aantal mensen dat blijft roken verschilt per land, maar het gaat om een aanzienlijk deel dat na die eerste sigaret blijft roken. In de Verenigde Staten gaat het om 52 procent, in Groot-Brittannië lag dit aantal op maar liefst 82 procent.

Door: Redactie Nationale Zorggids