Normal_gevangenis_cel

Een psychiatrisch en mogelijk levensgevaarlijke patiënt wordt sinds zaterdag vermist. De 44-jarige man verbleef, net als Michael P. destijds, in de forensisch psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder, maar wist afgelopen weekend te ontsnappen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

In 2017 zorgde Peter M. voor onrust nadat hij op een website had gezegd het stadion van Dordrecht plat te leggen met een atoombom. Niet veel later viel hij uit het niets een man aan die zijn boodschappen aan het inladen was. Daarbij vielen wonderwel geen gewonden, want M. was gewapend met een mes.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De man is gediagnosticeerd met een psychotische stoornis en schizofrenie en wordt gezien als volledig ontoerekeningsvatbaar. Sinds januari 2019 zit M. in de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder, waar hij enkele maanden op de crisisafdeling moest doorbrengen. Hij wilde geen medicijnen slikken en zorgde voor telefonische overlast bij de agent in de wijk. De ontsnapte man vertoonde agressief en lastig gedrag, maar toch mocht hij de crisisafdeling vaarwel zeggen en op een andere gesloten afdeling verblijven. Patiënten op deze afdeling werken aan hun terugkeer aan de samenleving, waarmee ook bepaalde vrijheden gepaard gaan.

Ontsnappingswens 

De familie van M. zegt dat ze Fivoor diverse keren hebben gewaarschuwd voor zijn ontsnappingswens, maar daar is klaarblijkelijk niet veel mee gedaan. M. mocht zaterdag van drie uur verlof genieten, waarvan twee uur met begeleiding. Dat laatste uur zonder begeleiding was zijn kans om te ontsnappen en dat deed hij ook. De kliniek lichtte de familie hier niet over in. Deze kwam daar pas maandagmiddag achter toen de politie aanklopte bij het huis van zijn moeder.

“Zonder medicatie wil hij zijn eigen familie vermoorden. Hopelijk wordt hij snel gevonden”, zegt zijn bezorgde moeder. 

Door: Nationale Zorggids