Normal_ambulance

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: de vaccinatiegraad stagneert, de landelijke 112-storing heeft toch een dode tot gevolg en de ziekenhuisacties voor een betere cao komen eraan. 

Maandag: vaccinatiegraad na jarenlange daling stabiel, Blokhuis hangt vlag nog niet uit

Er is een einde gekomen aan de daling in het aandeel kinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgt. Voorlopige cijfers laten zelfs een lichte stijging zien. De vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties uit het RVP is ongeveer gelijk gebleven aan het jaar ervoor. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid spreekt van positieve signalen, maar benadrukt ook dat het werk nog niet gedaan is. “Ik hang de vlag pas uit als we weer stabiel terug zijn op een vaccinatiegraad van 95 procent op hoger.” We blijven nu nog steken op zo’n 92/93 procent.

Dinsdag: Van der Weijden haalt ruim 3,9 miljoen euro op voor kankeronderzoek

Zwemmer Maarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland bijna 4 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek. Hij maakte dit bekend nadat hij in Leeuwarden over de finish was gekomen. Van der Weijden deed vorig jaar ook een poging maar moest toen voortijdig stoppen omdat hij zich niet goed voelde. Toch wist hij toen 5 miljoen euro bijeen te zwemmen.

Woensdag: zomer vol acties in ziekenhuizen na uitblijven Cao-afspraken

De Nationale Zorggids sprak deze week met vakbonden, verenigingen en ziekenhuismedewerkers over de zondagsdiensten en stiptheidsacties in ziekenhuizen die vanaf volgende week plaatsvinden. De reden hiervoor? De uitblijvende nieuwe arbeidsafspraken voor medewerkers in ziekenhuizen. Meer lezen? Het interview vind je hier.

Donderdag: vrouw in Breda overleden tijdens landelijke storing 112

Al vond de 112-storing maandag plaats, op donderdag werd pas bekend dat er toch iemand is overleden tijdens deze landelijke storing. De vrouw in kwestie was onwel geworden en omstanders probeerden de hulpdiensten te bereiken, maar dat lukte niet door de storing. Vervolgens werd de huisarts opgeroepen, die op zijn beurt naar de politie ging. Met hulp van de politie lukte het om contact te krijgen met de ambulancedienst. De huisarts was in de tussentijd naar het huis van de vrouw gegaan om haar te reanimeren, maar dat bleek tevergeefs.

Vrijdag: kinderen bij Schiphol hebben door ultrafijnstof meer last van hun astma

Mensen die in de buurt van Schiphol wonen, staan regelmatig bloot aan verhoogde concentraties ultrafijnstof. Op zulke dagen hebben vooral kinderen met luchtwegaandoeningen meer last en gebruiken ze meer medicijnen. Klachten zijn kortademigheid en piepende ademhaling. 

Door: Nationale Zorggids