Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

De Hanzehogeschool in Groningen, Fontys in Eindhoven en Hogeschool van Amsterdam hebben een opleiding tot ervaringsdeskundige in de ggz. Veel ggz-instellingen willen dat hun ervaringsdeskundigen hbo-opgeleid zijn, zodat zij hun uren vanaf volgend jaar kunnen declareren bij de zorgverzekeraar. Dit meldt de Volkskrant. 

Voorheen konden ervaringsdeskundigen met een cursus of of mbo-opleiding terecht, maar dat is steeds minder vaak het geval nu er vanaf 2020 gedeclareerd kan worden voor uren van hbo-opgeleiden. Per 1 januari van dat jaar is de ervaringsdeskundige een officieel beroep met reguliere tarieven.

In Amsterdam is de hbo-opleiding ervaringsdeskundigheid sinds dit schooljaar van start gegaan. “Tien grote ggz-instellingen vroegen ons of wij deze opleiding wilden opzetten. Studenten leren hier onder meer hoe zij anderen kunnen ondersteunen in hun herstel en wat de rol van ervaringsdeskundigen is in de ggz en het welzijnswerk”, legt opleidingsmanager Samme Grünfeld van de Hogeschool van Amsterdam uit. 

Door: Nationale Zorggids