Logo_cooperatie_laatste_wil

Coöperatie Laatste Wil kan toch een onderzoek verwachten naar de handleiding over zelfdoding die zij aan leden verstrekken. Eerder besloot het Openbaar Ministerie Midden-Nederland dat de informatie die verstrekt wordt niet strafbaar is, maar nu heeft het College van procureurs-generaal besloten toch onderzoek te gaan doen. In de handleiding staat beschreven hoe iemand met een bepaald middel op een vredige wijze een einde aan zijn of haar leven kan maken. Dit meldt RTL Nieuws.

Het College van procereurs-generaal is de hoogste organisatie binnen het Openbaar Ministerie en kan daardoor alsnog opdracht geven voor het onderzoek. Er zal worden gekeken naar de informatie die door Coöperatie Laatste Wil verstrekt wordt aan mensen die zelf een einde aan hun leven willen maken. In deze informatie staat precies welk poeder zij moeten gebruiken en op welke manier. Het onderzoek moet laten blijken of het verstrekken van deze informatie strafbaar is.

Veilig en humaan uit het leven stappen

Coöperatie Laatste Wil stelt dat de informatie veelvoudig opgevraagd wordt door leden. Het bevat informatie over hoe men vredig een einde aan het leven kan maken door het innemen van een bepaald middel. “Mensen namen soms de verkeerde middelen. Daarom hebben we ervoor gekozen om op basis van openbare bronnen een handleiding te schrijven waarmee mensen met de juiste middelen veilig en humaan uit het leven kunnen stappen.” Het middel wordt niet verstrekt door de coöperatie.

Openbare bronnen

Omdat alleen gebruik is gemaakt van openbare bronnen, stelt de coöperatie niets strafbaars te doen. Iedereen kan deze openbare bronnen zelf raadplegen en zo tot dezelfde informatie komen. Vooralsnog is de informatie van Coöperatie Laatste Wil alleen beschikbaar voor de 22.600 leden en is het niet zomaar vindbaar op internet. “Er is enorm veel vraag naar”, aldus bestuurslid Petra de Jonge. “We kregen al heel veel mailtjes van leden die zeggen blij te zijn dat we het nu zo doen.”

Door: Nationale Zorggids