Normal_verward_gedrag

De adviezen van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag over een betere aanpak van verwarde personen zijn niet of nauwelijks overgenomen door het kabinet. Dit stelt voormalig aanjager van het schakelteam Onno Hoes, zo meldt NOS.

Er zou bijvoorbeeld een speciaal telefoonnummer komen voor mensen met verward gedrag, maar dat nummer is er een jaar na toezegging nog steeds niet. Ook raadde het team van Hoes aan om verwarde personen niet meer zomaar door de politie in de cel te laten gooien, maar de benodigde vervangingen als passend vervoer en opvang zijn nog onvoldoende gerealiseerd.

Hoes maakt zich zorgen, want de bioscoopmoorden in Groningen laten zien dat een nieuwe aanpak nodig is, zodat verwarde personen zo snel mogelijk de juiste zorg krijgen. In het geval van Ergün S. was de ggz bezig hem gedwongen te laten opnemen, maar duurde dit te lang.

"Als er sprake is van terrorisme gaat het hele land op slot. Maar als iemand een verward persoon is, wordt het afgedaan als erg en triest. Verwarde personen maken hier meer slachtoffers dan terreur, en toch gaan we over tot de orde van de dag. Zo kan het toch niet", aldus Hoes. 

Door: Nationale Zorggids