Blokhuis win ingrijpen wachtlijsten psychische zorg

Het ministerie van Volksgezondheid gaat ingrijpen als zorgaanbieders en verzekeraars er niet in slagen om mensen die complexe psychische zorg nodig hebben te helpen. Op die manier wil staatssecretaris Paul Blokhuis iets doen aan de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Blokhuis sprak dinsdag voor de tweede keer in een week met Charlotte Bouwman, de vrouw die sinds vorige week actie voert op het ministerie voor een aanpak van de lange wachtlijsten. Het ministerie moet er wat hem betreft voor gaan zorgen dat er een "bodem is voor een bepaald type zorg".

Dat is dan wel een taak voor zorgaanbieders en verzekeraars, aldus Blokhuis. "De toezegging is dat we die aan het werk zetten en als dat niet gaat zoals we willen, dan is VWS 'in charge' binnen een maand." Voor de soort zorg waarvoor nu de ergste wachtlijsten bestaan moet er "binnen de zorgverzekering solidariteit worden georganiseerd. Op die manier hebben we nog niet eerder geïntervenieerd, dat is echt nieuws. Ik denk ook dat de Kamer dat als zodanig zal erkennen". Voor woensdag staat een debat over de ggz gepland.

Drie eisen Charlotte Bouwman

Bouwman kreeg dinsdag in de hal van het ministerie gezelschap van tientallen lotgenoten en medestanders. "Morgen is er een debat, en dan zullen er veel woorden gesproken worden", zei Blokhuis voorafgaand aan het gesprek. "Maar neem van mij aan, we laten het niet bij woorden, er komen ook daden."

Om de gezondheidszorg te verbeteren heeft Bouwman drie eisen opgesteld: een helpdesk voor mensen met complexe psychische problemen, landelijke behandelcentra voor deze groep en actie op het gebied van acute hulp.

Door: ANP