Mensen met eetstoornis zoeken geen hulp

Mensen met een eetstoornis vragen uit angst voor besmetting met het coronavirus bijna niet om hulp. Hiervoor waarschuwt Human Concern, Centrum voor eetstoornissen. Zij vrezen dat de eetstoornis kan verergeren door sociale isolatie wegens de coronamaatregelen. Dit meldt Nu.nl.

Human Concern baseert dit op het lage aantal aanmeldingen sinds de coronacrisis. Dit is met bijna driekwart gedaald van 150 tot 200 maandelijkse aanmeldingen naar 50 aanmeldingen sinds de coronamaatregelen. Anorexia, boulimia, Binge Eating Disorder (BED) en NAO (niet anders omschreven, eetstoornis met symptomen van verschillende eetproblemen) zijn ziektebeelden die tot de eetstoornissen behoren. In Nederland lijden naar schatting 200 duizend mensen aan een eetstoornis. 

Mensen met eetstoornis zoeken bijna geen hulp uit angst voor besmetting

Inge Rost van Tonningen van Human Concern geeft aan dat juist tijdens de coronacrisis mensen met een eetstoornis snel een behandeling moeten krijgen: "De coronacrisis zorgt er bij veel cliënten voor dat zij extra geconfronteerd worden met persoonlijke thema's die spelen zoals angsten, depressiviteit en het gebrek aan structuur in eetmomenten."

Human Concern vreest dat mensen uit angs voor besmetting met het coronavirus geen afspraak met de huisarts maken om een verwijzing te krijgen. Ook is de organisatie bang voor wachtlijsten en dat klachten van mensen hierdoor verslechteren. De organisatie biedt cliënten nu videogesprekken, webinars en extra gesprekken met ervaringswerkers. 

'Hulp beschikbaar bij GGZ-instellingen'

De organisatie benadrukt dat als mensen zich nu aanmelden bij een GGZ-instelling, ze direct hulp kunnen krijgen. Dit omdat de wachtlijsten het afgelopen jaar zijn weggewerkt door het openen van een nieuwe vestiging in Nijmegen. Human Concern heeft ook afdelingen in Amsterdam, Den Haag, Bilthoven, Zwolle en Tilburg.

Door: Nationale Zorggids