Normal_stethoscoop

Recent onderzoek van het Trimbos-instituut laat zien dat mensen met een angst- of stemmingsstoornis een groter kans hebben op cardiometabole aandoeningen. Hieronder vallen onder meer een hoge bloeddruk, beroerte, hartziektes en diabetes. Samen komt hier een hoge ziektelast achter weg, met hoge zorgkosten. Dit meldt Trimbos. 

Mensen met psychische klachten zijn kwetsbaar door comorbiditeit. Naast hun hoofdiagnose hebben zij vaak een of meerdere (chronische) aandoeningen. Hierdoor hebben zij een verminderde kwaliteit van leven, gebruiken zij meer zorg en hebben ze hogere zorgkosten.

Eerste stemmings- of angststoornis

Hoewel een angst- of stemmingsstoornis de kans op een cardiometabole aandoening vergroot, is dat andersom niet het geval. Niet als het gaat om het voortduren ervan of terugkeren. Wel is een risico om voor het eerst een stemmings- of angststoornis te krijgen aanwezig. Trimbos-instituut raadt het zorgverleners daarom aan om goed te letten op aandoeningen bij mensen die last hebben van angstklachten, maar ook alert te zijn bij mensen met een cardiometabole aandoening die nog niet eerder zo’n stoornis hebben gehad.

Door: Nationale Zorggids