Psycholoog Van Bedaf lanceert boek over (her)ontwikkelen gevoelsleven

Op 15 februari 2023 verschijnt het nieuwste boek van Ammy van Bedaf, psycholoog en eigenaar van coachingspraktijk Loslaten.Nu. De titel van het boek is: ‘Grip op gevoel en emotie’. “Ruim een derde van de volwassenen in Nederland heeft een ongezond gevoelsleven”, merkt Van Bedaf op. Zij ziet bij haar cliënten dat de oorzaak van de hedendaagse symptomen, denk aan angst, irritaties, stress en/of eenzaamheid, in de jeugd ligt. “In die periode ontwikkel je namelijk gevoel.” Dit boek is gebaseerd op Van Bedafs ontdekkingen en op haar eigen ervaringen en die van haar cliënten, en geeft handvatten om, op latere leeftijd, in 4 stappen alsnog een gezond en evenwichtig gevoelsleven te ontwikkelen. Dat meldt ANP Expert Support. 

Het boek begint met de uitleg van het verschil tussen gevoel en emotie. Van Bedaf licht toe: “Kort gezegd: gevoel is wat iemand voelt. Emotie is de merkbare (zicht- of hoorbare) uitingsvorm daarvan naar iemand anders. Dit is een essentieel verschil dat in de medische en literaire wereld veelal door elkaar wordt gebruikt maar dat cruciaal is voor het alsnog kunnen ontwikkelen van gevoelsleven.” Ze vervolgt: “Ik merk aan mijn cliënten dat zowel de oorzaak van een ongezond gevoelsleven als de symptomen, waar ze in het hedendaagse leven tegenaan lopen, in de jeugd liggen.”

Ze gebruikt in haar boek voorbeelden uit haar eigen leven. Van Bedaf heeft zelf op latere leeftijd ook pas haar gevoelsleven ontwikkeld. “Ik ken daardoor het verschil tussen leven met en zonder gevoel”, sluit Van Bedaf af. “Door zowel haar eigen voorbeelden als die van haar cliënten, begreep ik direct wat ze bedoelde”, vertelt een van de proeflezer.

Door: Nationale Zorggids