Normal_pexels-ylanite-koppens-843229__1_

Een sociaalpsychiatrische verpleegkundige was een relatie begonnen met de vriendin van zijn gevangen cliënt. De gedetineerde had een klacht ingediend bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam, die de verpleegkunde daarop heeft berispt. Dit meldt Skipr.

Toen de verpleegkundige de gedetineerde behandelde voor paniekaanvallen en hyperventileren, leerde hij de toenmalige vriendin kennen. Uiteindelijk kregen zij een relatie en zijn ze gaan samenwonen.

Tuchtcollege

Volgens de patiënt heeft de verpleegkundige vertrouwelijke informatie misbruikt en het beroepsgeheim geschonden. Ook had de verpleegkundige deze informatie geheim gehouden en heeft hij de relatie niet gemeld aan zijn patiënt of aan de penitentiaire inrichting. Het tuchtcollege heeft hem gelijk gegeven.

Stress

Tijdens de behandeling besprak de gedetineerde zijn relatie met zijn vriendin, die gestrest was door zijn detentie. Uiteindelijk verbrak ze de relatie en was zij op zoek gegaan naar een andere woonruimte. Hierdoor was de patiënt niet alleen bang dat hij geen vriendin meer had, maar ook vreesde hij dat zijn woonruimte verdwenen was.

Geen onderdak

“Op 7 september 2020 hield de verpleegkundige klager voor dat klager zelf onvoldoende financiële middelen had om aanspraak te kunnen maken op de woning. Op aanraden van de verpleegkundige ondertekende klager vervolgens een opzeggingsbrief waardoor de huurovereenkomst werd beëindigd”, staat in de uitspraak van het college. Naast de berisping heeft de verpleegkundige ook een straf gekregen van de stafinrichting.

Vertrouwen gebroken

Volgens het tuchtcollege heeft de verpleegkundige het vertrouwen van een kwetsbare patiënt ernstig beschadigt en heeft hij de professionele grenzen overschreden. Ook had hij weinig zelfreflectie op de dag van de aanklacht en leek hij alleen om zijn eigen privésfeer te geven.

Door: Nationale Zorggids