Week 29: billendoekjes, mazelen & concentratie kinderhartchirurgie

 Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer chemische stoffen in billendoekjes, mazelen en kinderhartchirurgie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: taakstraf geëist tegen ouders die 5 weken oude baby achterlieten in auto

Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 80 uur tegen een vader en moeder die hun vijf weken oude baby 2,5 uur lang in een auto achterlieten om te winkelen in Bataviastad. De pasgeboren baby was niet helemaal fit en de ouders hadden daarom besloten het kindje warm ingepakt achter te laten in de auto.

Dinsdag: ‘Gebruik billendoekjes alleen voor het schoonmaken van billen’

Toxicoloog Hester Hendriks raadt het ouders af om billendoekjes te gebruiken voor andere zaken dan het schoonmaken van de billen van baby’s. 80 procent van de ouders gebruiken billendoekjes ook voor het schoonmaken van de handen en mond en voor bijvoorbeeld het vegen van een stoel of tafel. Billendoekjes zijn hier echter niet voor gemaakt.

Woensdag: 84-jarige man uit Gorinchem verwondt ambulanceverpleegkundige

Een 84-jarige man uit Gorinchem is op 17 juli aangehouden voor het verwonden van een ambulanceverpleegkundige. De 47-jarige ambulancemedewerker was die maandagavond samen met agenten naar een woning in Gorinchem-Oost gegaan omdat familieleden van de bewoner zich zorgen maakten om zijn welzijn. Hulpdiensten vonden er een opvallend wapen.

Donderdag: mazelen: symptomen, ernst en besmettelijkheid van mazelen

De vaccinatiegraad onder jonge kinderen in Nederland daalt. Voor de ziekte de mazelen lijkt de vaccinatiegraad voor baby’s voor het eerst net onder de 90 procent te zijn. Nu komt het niet vaak voor dat er mazelenuitbraken zijn, maar ze komen wel degelijk voor en kunnen kinderen ernstig ziek maken. Wat is mazelen, hoe ernstig is het als je ermee besmet bent en hoe besmettelijk is mazelen?

Vrijdag: geen reden om pauzeknap in te drukken voor plannen kinderhartchirurgie

Het plan van demissionair zorgminister Ernst Kuipers om de kinderhartchirurgie te centraliseren mag doorgaan. De universitaire medische centra van Utrecht en Leiden/Amsterdam hadden bezwaar gemaakt tegen dit plan. De voorzieningenrechter heeft vrijdag besloten dat het besluit van Kuipers momenteel nog geen "onomkeerbare gevolgen" heeft en er daarom geen reden is om de pauzeknop in te drukken.

Door: Nationale Zorggids