Taakstraf geëist tegen ouders die 5 weken oude baby achterlieten in auto

Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 80 uur tegen een vader en moeder die hun vijf weken oude baby 2,5 uur lang in een auto achterlieten om te winkelen in Bataviastad. De pasgeboren baby was niet helemaal fit en de ouders hadden daarom besloten het kindje warm ingepakt achter te laten in de auto. Dit meldt LINDA.. 

Volgens de ouders van Egyptische afkomst waren ze zich van geen kwaad bewust en moet een kind dat ziek is volgens hun cultuur warm aangekleed worden. “Hoe warmer, hoe beter”, zei vader in de rechtbank. Hij en zijn vrouw wisten niet dat ze hun baby niet mochten achterlaten in de auto.

31 graden in de auto

Twee uur nadat het kindje alleen in de auto werd achtergelaten, hoorde een omstander haar huilen. De auto zat niet op slot en er stonden geen ramen open, in tegenstelling tot wat de ouders beweren. Het meisje kon gelukkig makkelijk uit de auto worden gehaald. Haar haren waren nat van het zweet, ze had huiduitslag en bebloede liezen. De voorbijganger belt 112, waarna bij aankomst het lichaamstemperatuur van het kindje wordt gemeten. Na onderzoek blijkt dat het in de auto zo’n 31 graden was.

Eenmalig incident

Na het incident moet het meisje twee dagen herstellen in het ziekenhuis en haar broers zitten gedurende het voorarrest van de ouders in een pleeggezin. De vader zegt dat dit een grote impact heeft gehad. “Ik heb heel veel spijt van wat ik heb gedaan en het zal nooit weer gebeuren.” Na het aflopen van het voorarrest mogen de zoons en het babymeisje weer thuiskomen, onder thuisbegeleiding en toezicht van Veilig Thuis. De reclassering heeft gezegd dat het gezin deze hulp niet meer nodig heeft en dat er sprake was van een eenmalig incident. Desondanks eist het OM een taakstraf van 80 uur voor mishandeling, omdat de ouders de belangrijkste verantwoordelijkheid die zij hadden, hebben verzaakt.

De rechtbank doet over iets anderhalve week een uitspraak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky