MIND roept Eerste en Tweede Kamer op voortgang te maken met aanpak ggz

Al jaren staan er gemiddeld 80.000 mensen op de wachtlijst voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). In 2022 was 20 procent van de jongeren tot 25 jaar niet psychische gezond en bijna 50 procent van de volwassen Nederlandse bevolking krijgt eens of vaker last van psychische problemen. Het kabinet is gevallen, maar volgens MIND heeft de ggz nú aandacht nodig. Daarom roept de organisatie de Eerste en Tweede Kamer op om jongeren en volwassenen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, niet langer te laten wachten. De sector heeft vooruitgang nodig om verdere achteruitgang van de mentale problemen te voorkomen. Dit meldt MIND. 

De organisatie vraagt Kamerleden om nu aandacht te hebben voor onder meer de Hervormingsagenda Jeugd, burger- en patiëntenparticipatie en beleid voor beter bestaanszekerheid en participatie van mensen met een psychische ziekte. De Hervormingsagenda Jeugd is onlangs definitief vastgesteld. Stilleggen van de hervorming is volgens MIND geen optie. “Kinderen en jongeren met (ernstige) psychische problemen staan op wachtlijsten van maanden tot anderhalf jaar voor passende behandeling. Zij kunnen niet nog langer wachten”, aldus de belangenbehartiger.

AMvB

MIND verwacht dat het demissionair de noodzakelijke aanpassing van de wet én Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) snel overhandigt aan de Tweede Kamer. Tegelijkertijd hoopt MIND wel op een stop op de invoering van een eigen bijdrage en normering van de behandelduur voor jeugdigen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky