Schorsing voor ggz-verpleegkundige na "ernstig grensoverschrijdend gedrag"

Voor het hebben van seks met een cliënte van zijn afdeling, heeft een ggz-verpleegkundige een schorsing van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, opgelegd gekregen. De verpleegkundige stuurde haar een dickpic, ze appten over en weer over seks en hij gaf haar gestolen lorazepam. Volgens het tuchtcollege voor de gezondheidszorg vertoonde de verpleegkundige ernstig grensoverschrijdend gedrag. Naast zijn schorsing, heeft hij ook een verplichte behandeling bij een psycholoog opgelegd gekregen. De man werkt nu in de thuiszorg voor mensen in hun laatste levensfase. Dit meldt RTL Nieuws.

Het is niet bekend bij welke ggz-instelling de 34-jarige verpleegkundige werkte, waar hij in september 2021 startte. Een paar maanden later werd de vrouw op zijn afdeling opgenomen en begin 2022 maakte zij een melding van de gebeurtenissen tussen haar en de verpleegkundige. De man ontkende eerst, maar is op staande voet ontslagen toen hij alsnog toegaf. Hij kon er uiteindelijk ook niet omheen, er is bewijs zijn grensoverschrijdend gedrag; namelijk driehonderd pagina’s aan chatberichten die over de scheef gaan. 

Belang van patiënte speelde geen rol

“Op geen enkel moment, niet tijdens de seksuele relatie maar ook niet daarna, is gebleken dat de verpleegkundige het belang van de patiënte een rol heeft laten spelen”, oordeelt het tuchtcollege.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky