Aantal werknemers met burn-out stijgt naar 1,6 miljoen

Deze week is het de OVAL Week van de Werkstress. In het kader daarvan deed TNO onderzoek naar burn-out onder werknemers. Afgelopen jaar had 20 procent van de werknemers last van burn-outklachten. Jaarlijks zitten er hierdoor 11 miljoen mensen thuis door hoge werkdruk en werkstress. Dit meldt OVAL. 

Directeur Elwin Wolters van OVAL noemt de cijfers zeer zorgwekkend. Niet eerder hadden zo veel mensen last van burn-outklachten als afgelopen jaar. Hij pleit dan ook voor bestrijding van “deze toenemende vloedgolf”. Daarvoor is niet alleen actie nodig vanuit werkgevers, maar ook vanuit de overheid. Door niets te doen, zit straks een derde van alle werknemers thuis met een burn-out.

Hoge verzuimkosten

In 2020 daalde het aandeel werknemers met burn-outklachten. Maar inmiddels staat dat aandeel weer op 20 procent. Hierdoor stijgt ook het aantal verzuimdagen door werkstress, met name in de zorg, het onderwijs en het openbaar bestuur. De totale verzuimkosten door werkstress blijven hierdoor ook stijgen. In 2021 stond de teller op 3,3 miljard euro. Voor werkgevers is de impact (net als voor werknemers) enorm: een werknemer zit ziek thuis, collega’s moeten taken overnemen en de kosten zijn hoog. Gemiddeld kost een zieke werknemer 315 euro per dag.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky