Tbs met dwangverpleging geëist tegen ggz-bewoners die man doodde

Tegen een 30-jarige man die een 57-jarige medebewoners van een ggz-instelling doodde is ongemaximeerde tbs met dwangverpleging geëist. Het Openbaar Ministerie ziet dit als de enige passende eis voor een man die een gevaar vormt voor de maatschappij. Dit meldt het OM.

Ggz-instelling De Grote Beek in Eindhoven werd vorig jaar april opgeschrikt door een gruwelijke moord, waarbij de 30-jarige dader het slachtoffer 51 keer op zijn hoofd en romp sloeg met een ijzeren halterstaaf. De man kwam ter plekke te overlijden en de verdachte werd al snel aangehouden.

Duidelijk verband tussen filmpjes en dodelijk geweld

Onderzoek toont aan dat de verdachte handelde uit voorbedachte rade. Er zijn foto’s en filmpjes gevonden op de telefoon van de verdachte, maar ook na moord maakte hij filmpjes met religieuze teksten in het Arabisch. Deze plaatste hij op Facebook. Ook zette hij een foto van de overleden man online. Er is volgens de officier van justitie een duidelijk verband tussen deze opnames en het dodelijk geweld. “Hij lijkt zijn daad in de filmpjes in te leiden als opmaat naar het doden van zijn slachtoffer.” Het slachtoffer zou beledigende opmerkingen hebben gemaakt over het geloof van de verdachte.

Ernstige stoornissen

Bij hem zijn ernstige stoornissen vastgesteld. Hij is ontoerekeningsvatbaar en de kans op herhaling is zonder behandeling groot. “De mix van psychotische verschijnselen in combinatie met zijn verstandelijke beperking en het feit dat hij geen ziekte-inzicht heeft maken hem uitermate gevaarlijk.” Daarom ziet het OM maximale tbs met dwangverpleging als enige passende eis.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky