Normal_jongeren_probleemjongeren

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat een nieuwe aanpak hanteren om jongeren die dreigen af te glijden naar de criminaliteit te verleiden om te gaan sporten.

Vijf maanden geleden begon de gemeente samen met het Rijk, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie met het offensief ‘Keihard tegen overvallen’. Daarbij werden speciale buurtteams ingezet om jonge schoolverlaters en werklozen op te sporen en ze mee te laten doen met sportclinics.

Met de nieuwe methode wordt er echter gerichter gezocht door scholen te selecteren waar jongeren zitten die meer kans hebben om de fout in te gaan. “We kijken in de klassen wie er nog niet sporten en met de clinic proberen we daar verandering in te brengen”, zegt Dennis Cohen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. “We willen dat minstens tien procent van de jongeren die we bereiken lid wordt van een sportclub.”

Afgelopen week presenteerde het OM cijfers waarin blijkt dat de jeugdcriminaliteit in de regio Rotterdam het afgelopen jaar sterk is gedaald. Volgens justitie is deze daling toe te schrijven aan de intensieve samenwerking tussen politie, justitie, de gemeente, scholen en hulpverleningsinstellingen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz