Criminaliteit, jongeren, Amsterdam, gedaald

AMSTERDAM - Zowel het aantal delicten als het aandeel jongeren dat verdacht wordt van criminele activiteiten in Amsterdam is gedaald. Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat dit gebeurd, zo meldt de gemeente Amsterdam.

De daling van de criminaliteit onder jongeren werd gemeten in elk stadsdeel. Opvallend is het feit dat in de stadsdelen Zuidoost en Noord het hoogste aandeel jongeren woont dat verdacht wordt van criminaliteit. In de stadsdelen Centrum en Zuid is dit aandeel het laagst.

In het stadsdeel Centrum wordt relatief gezien de meeste criminaliteit door jongeren gepleegd. Dit uit zich met name in zakkenrollerij en uitgaansgeweld. De woonplaats van de deliquenten en de plaats waar zij misdaden begaan, loopt dus uiteen.  

Het aandeel jongeren tussen de 12 en 17 jaar dat verdacht wordt van crimineel gedrag, ligt iets hoger dan het aandeel tussen de 18 en 24 jaar. Mede door de Aanpak Top600 die in 2011 is gestart, daalt de criminaliteit onder jongeren verder. Zo is ook het aantal overvallen de laatste jaren sterk gedaald.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal