braghi jeugdwerkloosheid eurozone

FRANKFURT (Novum) - Bij het doorvoeren van structurele hervormingen is het van bijzonder belang dat de eurolanden de langdurige werkloosheid en jeugdwerkloosheid aanpakken. Dat zei president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi donderdag tijdens zijn toelichting op het rentebesluit.

"Er zijn verdere hervormingen nodig op de arbeids- en productiemarkt om nieuwe banen te creëren", zei Draghi. "Dat moet een dynamische, flexibele en competitieve economische omgeving opleveren."

Draghi benadrukte op de persconferentie wederom dat de lidstaten van de eurozone moeten doorgaan met bezuinigen om hun begrotingstekorten op orde te krijgen. Als landen dat niet doen, brengt dat het voorzichtige herstel van het vertrouwen in de eurozone in gevaar.

Tegelijkertijd met het op orde brengen van de balans moeten de landen hervormingen doorvoeren, benadrukte de bankpresident. Dat moet de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt, economische groei en houdbaarheid van de schuld verbeteren. In tegenstelling tot eerdere maanden gaf Draghi hierbij extra aandacht aan de werkloosheid in de eurozone, die in januari opliep tot het recordniveau van 11,9 procent. De speech van Draghi is elke maand vrijwel hetzelfde, op een aantal kleine details na.

De bankpresident noemde na een vraag met name de jeugdwerkloosheid 'een tragedie'. "De vraag is, waarom is de werkloosheid niet uniform hoog, nu de economie niet goed gaat? Dat komt doordat wetgeving in veel landen ervoor zorgt dat de flexibiliteit op de arbeidsmarkt volledig wordt afgeschoven op de jeugd."

Het bestuur van de centrale bank maakte eerder op de dag bekend de belangrijkste rente op 0,75 procent te houden. Volgens Draghi was er wel discussie geweest over een renteverlaging.

De ECB verwacht dat de inflatie 'dicht bij maar onder de twee procent blijft', de doelstelling van de centrale bank. In februari is de inflatie op 1,8 procent uitgekomen. De economie van de eurozone stabiliseert naar de verwachting van de ECB in de eerste helft van het jaar, om daarna weer licht te herstellen.