Normal_copyright_stockfreeimages_leerling_studie_lezen_leren_huiswerk

UTRECHT - Als docenten, artsen, hulpinstanties en gemeenten tekenen van kindermishandeling zien, moeten zij durven in te grijpen. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een analyse van Samenwerkend Toezicht Jeugdzorg (STJ) en de Inspectie Jeugdzorg over familiedrama's, zo meldt de NOS.

Vooral in de gezondheidszorg worden verdachte gevallen niet altijd gemeld vanwege de privacy van het kind en het beroepsgeheim. Daardoor komt Jeugdzorg vaak pas te laat in actie. In het rapport wordt ook gesteld dat instanties beter moeten samenwerken en zij cliënten moeten blijven volgen wanneer ze overgegaan zijn naar een andere zorginstantie.

Voor het rapport bestudeerden de organisaties acht studies naar calamiteiten met kinderen in 2011 en 2012. Zij herkenden duidelijke patronen in de tekortkomingen van zorginstanties en zijn daarom met deze aanbevelingen gekomen. STJ hoopt dat wijzigingen in het beleid kunnen worden doorgevoerd op het moment dat de gemeenten de eindverantwoordelijkheid voor de zorg zullen overnemen in 2015.

© Nationale Zorggids / Olof Venema