Spraaksaam

In Nederland hebben naar schatting 60.000 jongeren in de leeftijd van 10-25 jaar een taalstoornis  (ook wel ESM genoemd: Ernstige Spraak- en Taalmoeilijkheden). Lot- en bondgenotencontact blijkt een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan hun persoonlijke groei en empowerment.  Daarom organiseert SpraakSaam4Ever op 14 juni 2013 een regionale bijeenkomst voor jongeren met een taalstoornis.

Doel van het evenement is het samenbrengen en empoweren van jongeren met een taalstoornis, het benadrukken van het belang van bondgenotencontact en het zichtbaar maken van een onzichtbare en onbekende handicap. Het evenement zet jongeren met ESM in het centrum van de belangstelling en biedt de mogelijkheid tot uitwisseling van ervaringen via een interactieve forumtheatervoorstelling en speels georganiseerde gespreksgroepen.

Het programma

  • Première van de interactieve forumtheatervoorstelling ‘ESM, wat zeg je?’ De voorstelling vertelt verhalen van jongeren met ESM en toont situaties waarin zij verzeild raken.  Tijdens de voorstelling worden  jongeren uit het publiek uitgenodigd om te laten zien hoe zij zouden reageren op de gespeelde situatie. De rollen worden gespeeld door acteurs met en zonder taalstoornis.
  • Empower jezelf: lees en gebruik: ‘Spraaktaal, gids voor jongeren met een taalstoornis’.
  • Gespreksgroepjes onder leiding van SpraakSaam-jongeren gericht op lot- en bondgenotencontact en het uitwisselen van ervaringen.
  • Lancering Com-Pas. Pasje en app voor jongeren met een taalstoornis, om te gebruiken in situaties waarin de communicatie vastloopt.

Locatie: Vorstelijk Complex, Prinses Christinalaan 1, Utrecht
Datum: 14 juni 2013
Tijd: 10.00 – 15.00 uur
Website: www.spraaksaam.com