Logo_inspectie_jeugdzorg

Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) zal ook voor het werkprogramma 2013-2014 uitgaan van de vier meerjarige thema's: kindermishandeling', 'kwetsbare groepen', 'verbinding en samenhang op lokaal niveau' en 'overlastgevende groepen'. STJ is een samenwerkingsverband van vijf rijksinspecties die toezicht houden op de zorg voor jeugdigen: Inspecties van het Onderwijs, Gezondheidszorg, Jeugdzorg, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Veiligheid en Justitie. 

In het Werkprogramma 2013-2014 vragen de samenwerkende inspecties aandacht voor de komende (stelsel)wijzigingen, de mede daaruit voortvloeiende ontwikkelingen die kinderen en gezinnen raken en de belangrijke rol die in het nieuwe stelsel is weggelegd voor de gemeente als regisseur van integrale jeugdzorg.

Om in te kunnen spelen op die meer integrale zorg zal ook het toezicht een meer integraal karakter krijgen. De vijf rijksinspecties werken al geruime tijd en in wisselende combinaties samen bij het thematisch toezicht, toezicht op justitiële jeugdinrichtingen, instellingen voor jeugdzorgplus, als ook bij onderzoek naar calamiteiten. Deze samenwerking zal de komende tijd verder worden versterkt. Daarbij is het streven gericht op een doelmatig en doeltreffend toezicht met een zo gering mogelijke toezichtlast voor de betrokken instellingen.

In het kader van de eerder genoemde thema’s zal STJ in de periode 2013-2014 onder meer onderzoek doen naar het gebruik van de inmiddels verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, naar de zorg voor gezinnen met geringe sociale redzaamheid (ggsr), naar de problematiek van de thuiszitters en naar het functioneren van de inmiddels landelijke organisatie Halt.

Bijzondere aandacht gaat uit naar de lokale samenwerking rond jeugd. De nieuwe jeugdwet voorziet onder meer in een landelijk toezicht op de kwaliteit van de (jeugd)hulpverlening in algemene zin. Voor dit toezicht ontwikkelt STJ een toetsingskader waarbinnen onder meer gekeken wordt naar het beleid en de regiefunctie van de gemeente, de samenwerking op lokaal niveau en vooral de resultaten van al deze inspanningen voor het kind en het gezin. Hierbij staat de vraag centraal of er werkelijk meetbare resultaten worden geboekt. Het toetsingskader zal in 2014 door middel van een aantal pilots worden getest.

© Nationale Zorggids