Normal_winter_sneeuw_wit_weer_vrieskou_vriezen

Kinderen met een ademhalingsstoornis die zich tijdens de slaap voordoet hebben in de winter meer last van ademhalingsproblemen dan tijdens de warmere seizoenen. Lang werd aangenomen dat astma en allergieën hiervoor verantwoordelijk waren maar dat blijkt niet het geval. De verergering van de ademhalingsproblemen wordt veroorzaakt door virussen. Dit meldt Gezondheidsnet.

De ontdekking dat de ademhalingsproblemen tijdens de winter niet verergeren door astma of allergieën maar door virussen was een onverwachte uitkomst van het onderzoek door het Pediatrisch Slaapcentrum aan de Universiteit van Tel Aviv.

De onderzoekers bestudeerden 2000 kinderen die naar een slaapcentrum werden doorverwezen voor slaapgerelateerde ademhalingsproblemen. Onder slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen vallen verschillende aandoeningen zoals obstructief slaapapneu. Op de lange termijn krijgen kinderen met deze problemen te maken met een belemmerde groei, hart- en vaatziekten en cognitieve problemen.

De onderzoekers bevestigden eerder onderzoek dat de klachten van de stoornis erger worden in de winter, vooral bij kinderen jonger dan vijf jaar. Daarnaast zagen zij dat piepen en astma geen invloed hadden. Daarom zien de onderzoekers virussen als de oorzaak. Virussen komen meer voor bij jonge kinderen en tijdens de koudere maanden.

De onderzoekers vermoeden dat de diagnose van slaapgerelateerde ademhalingsstoornis zeven procent vaker zou worden gesteld wanneer kinderen alleen in de winter op de aandoening zouden worden getest. “Als een kind in de winter bij het slaapcentrum komt met een milde vorm van de aandoening is het misschien niet nodig hem te behandelen. Hij voelt zich automatisch weer beter in de zomer. Milde symptomen in de zomer worden waarschijnlijk wel erger in de winter,” aldus onderzoeker Riva Tauman.

© Nationale Zorggids