Normal_internationaal_kinderen_buitenland_allochtoon1_jpg

(Novum) - Kinderen en slachtoffers van mensenhandel, huiselijk geweld of eerwraak moeten niet strafbaar worden gesteld als ze illegaal in Nederland zijn. Dat schrijft PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman in een advies van een werkgroep aan de Tweede Kamerfractie.

Internationale mensenrechten mogen volgens de werkgroep nooit in het gedrang komen door het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland. Daarom zou iedereen in Nederland, illegaal of niet, altijd toegang moeten hebben tot medische zorg. Ook moeten kinderen ongestoord naar school kunnen en hun opleiding kunnen afmaken. "Dat is immers een universeel recht", schrijft Spekman.

Het strafbaar stellen van illegaliteit, een wens van coalitiegenoot VVD, is binnen de PvdA erg omstreden. Na een discussie binnen de partij heeft het partijbestuur de werkgroep opgericht om zich over de vraag te buigen wat met het heikele punt te doen. In aanloop naar de behandeling van het wetsvoorstel heeft de werkgroep nu een advies uitgebracht.

Spekman schrijft met het advies de scherpe kantjes van het kabinetsbeleid af te willen vijlen. De werkgroep vindt dat voor bepaalde groepen uitzonderingen moeten worden gemaakt omdat zij anders niet voldoende beschermd zijn.

Het regeerakkoord hoeft volgens Spekman niet te worden aangepast als de PvdA zijn advies opvolgt. Er zou alleen sprake zijn van waarborgen die tot een juiste uitvoering van de maatregel en daarmee tot een 'humaner asielbeleid' leiden.

Een woordvoerder van de VVD wil zich nog niet over het advies uitlaten. "Dit is echt een interne PvdA-aangelegenheid en daar bemoeien wij ons niet mee." De VVD gaat ervan uit dat de afspraken in het regeerakkoord blijven staan, schrijft de woordvoerder. "Wij beoordelen het handelen in de Kamer."