Normal_tv_televisie_kind

Soms worden medewerkers van Jeugdzorg zo ernstig bedreigd, dat ze hun huis moeten ontvluchten en extra beveiliging krijgen. Een speciaal team neemt dan het werk van de medewerkers over en probeert de situatie weer te kalmeren. Dat meldt de NOS.

Directeur Martin Sitalsing van Jeugdzorg Groningen sprak in het programma Goedemorgen Nederland op Radio 1 over dit soort ernstige zaken, waarvan er in op dit moment tien in Nederland spelen. Volgens Sitalsing zijn er echter veel zaken die niet worden opgepakt.

Soms worden medewerkers thuis opgezocht door boze ouders en met de dood bedreigd. Ook hun  gezinsleden worden bedreigd. Verder zijn er zaken bekend van uit huis geplaatste kinderen, die door hun ouders worden ontvoerd.

Jeugdzorg Groningen is dit jaar begonnen met een proef om medewerkers te beschermen. In het geval van ernstige bedreiging neemt een team van anonieme, speciaal opgeleide medewerkers de taken over. Op het moment dat de situatie weer rustiger is, wordt het werk weer aan 'gewone' hulpverleners overgedragen. Volgens Sitalsing blijkt de Groningse aanpak goed te werken en wordt de proef in het nieuwe jaar voortgezet.

© Nationale Zorggids