Normal_vuist_ruzie__compfight_

Enkele duizenden keren per jaar zijn ouders het slachtoffer van geweld, bedreiging en mishandeling door hun kind. Dat wordt geschat op basis van een analyse van 1287 bij de politie gemelde incidenten van huiselijk geweld. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

In 2012 werden ruim 95 duizend incidenten van huiselijk geweld door de politie geregistreerd. Bijna elf procent van deze incidenten betreft geweld, dat gericht is tegen een of beide ouders. Een kwart van de verdachte jongeren is 12 tot 18 jaar oud, bijna de helft is 18 tot 23 jaar.

Volgens Mariëtte Christophe, programmaleider van het landelijk protocol Huiselijk Geweld en de Politietaak, is oudermishandeling een groot taboe. 'Ouders zijn loyaal ten opzichte van hun kind. Ze zullen niet snel naar een hulpverlener stappen, laat staan naar de politie'. Schaamte voor het falen als opvoeder, loyaliteit naar het probleemkind toe en onderliggende gedragsproblematiek zijn factoren die volgens Christophe bijdragen aan het verzwijgen van problemen.

© Nationale Zorggids