Normal_vergrootglas_loep_vergroten_onderzoek

Op 1 januari 2015 moeten kinderen en gezinnen die het nodig hebben in elke gemeente eenvoudig kunnen aankloppen voor hulp. Als kinderen nu al gebruik maken van een vorm van jeugdhulp of jeugdzorg moet dat gewoon doorlopen, zodat zij zo weinig mogelijk merken van de overgang naar het nieuwe stelsel. De wet is helder, er zijn garanties afgegeven over de budgetten. Nu moeten vooral gemeenten doorpakken om het in de praktijk ook echt te regelen, samen met zorgaanbieders.

Om dit te bespoedigen, richten staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (VenJ) de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) op. Deze nieuwe Autoriteit neemt actie als gemeenten en jeugdzorgaanbieders er onderling niet uitkomen. Marjanne Sint wordt de voorzitter.

Van Rijn en Teeven reageren daarmee op het derde rapport van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd onder leiding van Leonard Geluk. De staatssecretarissen noemen dit rapport 'kritisch' met niet mis te verstane signalen dat gemeenten en aanbieders van jeugdhulp op korte termijn prioriteiten moeten stellen, keuzes moeten maken en besluiten moeten nemen zodat de zorg voor kinderen en gezinnen die het nodig hebben goed geregeld is op 1 januari 2015.

De Transitie Autoriteit Jeugd moet op 1 april 2014 uit de startblokken zijn, of zoveel eerder als mogelijk. De TAJ komt in actie als er signalen zijn dat ergens in Nederland de zorg voor kinderen en gezinnen in het gedrang raakt omdat goede afspraken tussen gemeenten en zorgaanbieders uitblijven.

© Nationale Zorggids