Normal_obesitas_overgewicht_kinderen_dik_vet

Het aantal dikke kinderen in Nederland is licht gedaald. Dat blijkt uit een studie van GGD Haaglanden, TNO en het Leidse UMC, die al jarenlang het gewicht van ruim 70.000 kinderen tussen de drie en zestien jaar in Den Haag bijhouden. Dat meldt Trouw.

De studie laat in de laatste jaren een lichte afname zien van het aantal dikke kinderen onder autochtonen. Was in 1999 nog 13 procent van hen te zwaar, op het laatste meetmoment - twee jaar geleden - was dat 11 procent. Bovendien daalde het percentage autochtone kinderen met obesitas (ernstig overgewicht dat de gezondheid bedreigt) van 3 naar 1,8 procent.

De onderzoekers tekenen wel aan dat de daling alleen is waargenomen in Den Haag. Een ander onderzoek laat zien dat het percentage autochtone kinderen met overgewicht in heel Nederland in 2009 nog op veertien stond. De onderzoekers vermoeden dat alarmerende berichten over dikke kinderen in de grote steden hebben geleid tot betere preventie. Hun ervaring leert dat individuele waarschuwingen aan ouders weinig effect hebben, maar in combinatie met andere acties, bijvoorbeeld op school, wel effect kunnen hebben.

Kinderen van allochtone afkomst zijn nog steeds even zwaar. Het meest zorgelijk is de situatie van kinderen uit Turkse gezinnen. In dezelfde periode steeg het aandeel Turkse kinderen met overgewicht van 25 naar 32 procent. Het aantal Turkse minderjarigen met obesitas schommelt rond de tien procent. Voor Marokkaanse en Surinaams-Hindoestaanse kinderen is er geen verandering gemeten in de onderzochte periode. Van hen is 23 respectievelijk 17 procent te dik.

© Nationale Zorggids