Normal_europees_parlement

Het Europees Parlement dringt aan op meer en beter onderzoek naar online kindermisbruik, vervolging van daders, bescherming van jonge slachtoffers en snellere verwijdering van illegale foto's en video's van het internet. De aanpassing van de Europese gegevensbeschermingswetgeving moet ook betere bescherming van kinderen online garanderen, zo stelt het Parlement in een resolutie die woensdag is aangenomen. Meer dan tachtig procent van de slachtoffers is jonger dan 10 jaar.

Om kindermisbruik en kinderpornografie tegen te gaan moet er een allesomvattende aanpak komen, waarbij onderzoek en vervolging van de daders, bescherming van de slachtoffers en preventieve maatregelen centraal moeten staan, zo stelt de resolutie die is aangenomen met 606 stemmen voor, 4 tegen en 67 onthoudingen. In de resolutie wordt onder andere gevraagd om financiële steun, mankracht, onderzoek en bevoegdheden voor Europol en nationale autoriteiten om effectief daders te kunnen opsporen en te veroordelen.

Daarnaast moet er nieuwe technologie komen om illegaal beeldmateriaal op het web snel te analyseren en een campagne die de bewustwording van verantwoord gedrag op sociale media bevordert voor kinderen, ouders en onderwijzend personeel.

© Nationale Zorggids