Normal_judo_kind

(Novum) - Het Amber Alert voor vermiste kinderen zou woensdag uitgebreid worden getest. Maar kort daarvoor raakte daadwerkelijk een kind vermist. De politie vond de verdwijning van een negenjarige jongen uit Utrecht zorgwekkend genoeg om het landelijke systeem in te zetten. Het systeem werkte uitstekend, constateert oprichter van Amber Alert Frank Hoen tevreden, en hoefde niet meer getest te worden.

Het landelijke Amber Alert wordt gemiddeld drie tot vier keer per jaar gebruikt. In de woorden van de organisatie erachter verandert het hele land dan "in n grote opsporingsposter'': het bericht over de vermissing wordt verspreid via websites, sociale media, apps, e-mail, borden langs de snelweg en bijna een miljoen sms'jes.

Overigens kregen in de nacht van dinsdag op woensdag rond 03.00 uur 'slechts' 180.000 mensen een sms. Alleen mensen die ervoor hebben gekozen, ontvangen 's nachts Amber Alerts. In de ochtend volgden nog ongeveer 800.000 sms-berichten. "We verstuurden er 1140 per seconde, vrijwel het hele sms-verkeer bestond op dat moment uit het Amber Alert'', zegt Hoen.

Als het systeem een halfjaar niet is gebruikt wordt het getest, zegt Hoen. "Dat blijven we ook doen, want er komt heel wat technologie bij kijken.'' Het vermiste jongetje van woensdag bleek overigens bij een vriendje te hebben geslapen zonder zijn ouders daarvan op de hoogte te stellen.