Normal_groente_gezond__compfight_

Kinderen eten onvoldoende groenten. Om de eetgewoonten van kinderen te veranderen kwamen afgelopen maandag kinderartsen, huisartsen, gynaecologen, arts-epidemiologen en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid samen. In de zogenoemde Groente-Top werd besproken hoe kinderen meer groenten kunnen eten. Dat meldt RTL Nieuws. 

Slechts 20 procent van de kinderen van 2 tot 3 jaar oud krijgt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente binnen, blijkt uit onderzoek. Voorzitter en kinderarts Koen Joosten vindt dat zorgwekkend. Want juist op jonge leeftijd is het belangrijk om groenten te (leren) eten. “Het is bepalend voor de smaakontwikkeling en voor een gezond eetpatroon op latere leeftijd. Als je in je jonge levensjaren veel groente eet, neem je dat de rest van je leven mee”, zegt Joosten. Hij denkt dat ouders op een creatieve, leuke manier kinderen gemakkelijk aan de groenten kunnen krijgen. Om te onderzoeken hoe precies zat hij afgelopen maandag met 120 professionals aan tafel.

Tijdens de bijeenkomst zijn onder andere voorlichting en educatie besproken. Joosten merkt dat ouders vaak onvoldoende kennis hebben over gezonde voeding. Kinderen krijgen bijvoorbeeld nog te veel suiker binnen, omdat ouders niet beseffen wat er in sommige producten zit. Joosten trekt de vergelijking met een pakje Wicky-drink: “Geen ouder zou zijn kind een glas water en vijf suikerklontjes meegeven in een broodtrommeltje”, aldus Joosten. Hij is al erg blij met de nieuwe Schijf van Vijf. Hierin is de groente-inname verhoogd van 200 naar 250 gram per dag. 

©Nationale Zorggids