Normal_kind-eten-voedsel

Het tijdstip waarop kinderen hun avondmaaltijd eten lijkt geen effect te hebben op hun kans op overgewicht. Dit blijkt uit onderzoek van King’s Cross Londen waar ruim 1600 Engelse kinderen aan deelnamen. Uit eerder onderzoek werd aangenomen dat het nuttigen van een avondmaaltijd na 20.00 uur de kans op overgewicht en stofwisselingsziekten zou verhogen, maar de wetenschappers weerleggen die stelling in hun onderzoek. Dit meldt Scientias.

De wetenschappers dachten tijdens hun onderzoek een verband te vinden tussen het tijdstip van eten en de verhoogde kans op overgewicht. Echter moesten zij concluderen dat dit verband juist ontbreekt in het onderzoek. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar dit thema en deze conclusie staat haaks op de bevinden van één van de weinige eerdere onderzoeken. Eerder werd namelijk aangenomen dat het tijdstip van de avondmaaltijd wel degelijk invloed heeft op de kans op overgewicht en het ontwikkelen van stofwisselingsziekten. Vervolgonderzoek is daarom ook aan te raden, vindt één van de onderzoekers Gerda Pot.

Van de Nederlandse kinderen tussen de twee en negen jaar heeft ongeveer 11 procent overgewicht. Onder kinderen van negen tot achttien jaar ligt dat aantal op 12 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens onderzoeker Pot zijn er naast eetgewoonten nog andere factoren die invloed kunnen hebben op het gewicht van kinderen. Voldoende slaap en een goed ontbijt zijn twee factoren die de onderzoekers ook hebben meegenomen in het onderzoek.

© Nationale Zorggids