Normal_koffer_verhuizen12231

Een verhuizing kan grote invloed hebben op de geestelijke gesteldheid van kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Manchester. Wie in zijn kinder- of tienerjaren vaak verhuist, kan daar op latere leeftijd psychische klachten aan overhouden. Volgens de Britse onderzoekers liggen zelfmoordpogingen, gewelddadige criminaliteit en drugsgebruik op de loer. Dit meldt Nu.nl. 

Onderzoekers van de universiteit van Manchester gebruikten data uit Denemarken dat is vergaard tussen 1971 en 1997. In totaal is data van 1,4 miljoen Denen geregistreerd waarbij zij vanaf de geboorte tot het 15e levensjaar werden gevolgd. Uit de analyse van deze data bleek dat vaak verhuizen negatieve gevolgen kan hebben voor een kind. Er zijn drie categorieën gemaakt om de klachten in kaart te brengen. Zo is er zelfgericht geweld zoals zelfmoordpogingen, psychische ziekten en drugsgebruik en vroegtijdig overlijden door een natuurlijke of onnatuurlijke dood.

Van de kinderen wiens data is gebruikt voor het onderzoek, verhuisde 37 procent ten minste één keer buiten de grenzen van de gemeente. Jonge kinderen verhuisden gemiddeld het vaakst. Tieners ondervonden de meeste nadelige gevolgen van een verhuizing.

Hoofdonderzoeker Roger T. Webb hoop dat sociale diensten, scholen en andere openbare instellingen waakzamer worden voor de gevolgen van meerdere verhuizingen op jonge leeftijd. Dit geldt zowel voor welgestelde als achtergestelde gezinnen. Vooralsnog is het alleen mogelijk om de gegevens van Deense inwoners te analyseren voor dit onderzoek. Andere landen hebben geen accurate gegevens om de conclusies mee te vergelijken.

© Nationale Zorggids